CHOWA ZOUTLEEUW

CHOWA ZOUTLEEUW

dinsdag 28 juli 2015

Onderscheid nieuwe en oude groei bij juniperus

In deze periode van het jaar, na een aantal zeer warme dagen, laten oude naalden bij de juniperus het afweten en verkleuren.



Bruine naalden bij een Juniperus occidentalis

Bruine naalden in een boom kunnen alarmerend over komen. Echter wanneer het gaat om oude naalden is er geen enkele reden tot paniek.



Nieuwe, groene groei - oude,bruine naalden

Eén van de eerste bonsailessen: "Verwijder oude groei voor je gaat bedraden". Als beginneling was het niet altijd evident om oude en nieuwe groei van elkaar te onderscheiden. Wanneer je nu deze juniperus bekijkt is het echter niet zo moeilijk het ene van het andere te onderscheiden. En groen of bruin, deze naalden kunnen veilig verwijderd worden.



Oude naalden kun je veilig verwijderen.

Een ander verschil kun je zien aan de toppen van de naalden. Groene en gezonde groei wijst op jong, actief gebladerte. Gebladerte met bruin, grijs of saai-groene toppen duiden op oudere groei en kun je verwijderen.

Onderstaande foto toont een voorbeeld waar verkeerd was gehandeld. Er was enkel nieuwe groei aan het uiteinde van de tak. Daar waar de boom verkeerd genepen was, is geen enkele nieuwe groei te bespeuren.



Alleen nieuwe groei aan de top

Als je de lengte van de tak als doel stelt, geeft dit niets. Stel je daarentegen de compactheid van de boom voorop, dan is dit niet de gewenste weg. Stopt de groei bij het oude loof, dan verwijder je het best en werk je verder met de nieuwe groei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Deze blogs worden binnenkort in handige categorieën overgeplaatst naar de Bonsai Blogs van Bonsaihobby.